Ny rettsavgjørelse fra EU-domstolen trekker i tvil lovligheten av nytt register over reelle rettighetshavere på tvers av Europa

Nyhet
29 nov 2022

I Norge jobber Brønnøysundregistrene med opprettelsen av et register over reelle rettighetshavere som skal gi opplysninger om hvem som kontrollerer norske selskaper. Registeret er ment å gjennomføre bestemmelser som kom i EUs fjerde hvitvaskingsdirektiv som skal sikre rapporteringspliktige etter direktivet tilgang på opplysninger av betydning for kundekontroll.

I en ny avgjørelse fra EU domstolen avsagt 22. november 2022 trekker EU-domstolen i bremsen da den avsa dom på at opplysninger om reelle rettighetshavere som var tilgjengeliggjort for allmennheten i Luxemburg er i strid med EUs pakt om grunnleggende menneskerettigheter artikkel 7 og 8 om retten til privatliv og personvern. Det fremgår av avgjørelsen at tilgangen til opplysninger bør begrenses til personer og organisasjoner som har en berettiget interesse i å vite hvem virksomheters reelle rettighetshavere er. Det kan tenkes å være offentlige myndigheter, finansforetak og pressen. Det vil bli interessant å se hvordan avgjørelsen vil påvirke det planlagte registeret over reelle rettighetshavere i Norge. Tre dager etter dommen falt skriver Financial Times at flere europeiske land stengte sine databaser over reelle rettighetshavere, flere er ventet å følge.

Trykk her for å komme direkte til rettsavgjørelsen.